Camerabewaking op de werkvloer : een inbreuk op de privacy?
Het recht op privacy van een werknemer is echter niet absoluut. Het moet worden afgewogen tegenover andere rechten en belangen in de arbeidsverhouding.
Het recht op privacy van een werknemer is echter niet absoluut. Het moet worden afgewogen tegenover andere rechten en belangen in de arbeidsverhouding.
Daarom werd de CAO nr. 68 van 16 juni 1998 gesloten, waarin enerzijds het recht op privacy wordt geplaatst ten opzichte van de camerabewaking op de arbeidsplaats.
Indien een onderneming wil overgaan tot camerabewaking, dan is dit enkel mogelijk voor een zeer specifiek doel, zoals de controle van de arbeid van de werknemers.
De camerabewaking mag niet aangewend worden op een wijze die onverenigbaar is met dit doel.
Een werknemer mag niet voordurend in beeld worden gebracht. De controle mag dus slechts duidelijk zijn, zoals bijvoorbeeld het filmen van de werknemers bij het gebruik van de prikklok.
Camerabewaking is ook slechts toegelaten als hiervan geen overmatig gebruik gemaakt wordt.
Zo mag de werkgever geen camera’s installeren in de kleedruimtes of in de toiletten van de onderneming.
Vooraleer camera’s te plaatsen en op te starten moet de werkgever informatie verschaffen aan de ondernemingsraad, aan het comité voor preventie en bescherming op het werk, aan de vakbondsafvaardiging of aan de werknemers, en dit over alle aspecten van de camerabewaking.
In bepaalde gevallen dient er ook een consultatieprocedure te worden gevoerd.
Er moet hierbij ten zeerste benadrukt worden dat het naleven van deze informatievereisten van het grootste belang is, omdat het risico zeer groot is dat bij de niet-naleving ervan de bewijzen die via camerabeelden werden verworven door de rechtbank niet worden weerhouden. Een ontslag om dringende redenen dat hierop is gebaseerd, zou dan niet worden aanvaard met alle hieraan verbonden ernstige nadelige (financiële) gevolgen.
Het principe van camerabewaking moet ook worden vastgelegd in het arbeidsreglement en aangegeven worden bij de Privacycommissie.
Het is voor de werkgever dus van het grootste belang dat hij de voorwaarden en procedures van de CAO nr. 68 naleeft en het is daarom uitermate nuttig een camerareglement op te stellen.
De werkgever die onaangename verrassingen wil vermijden doet er dus goed aan nauwgezet de regels en verplichtingen van de CAO nr. 68 na te leven.