De Vrederechter : een Verzoeningsrechter ?

Problemen en betwistingen hoeven niet noodzakelijk via een klassieke gerechtelijke procedure te worden opgelost. Zeker de kleinere betwistingen kunnen soms worden opgelost via een zogenaamde “oproeping in verzoening” voor de vrederechter. Het belangrijkste voordeel is dat dit snel gaat en er geen kosten aan verbonden zijn

Welke betwistingen ?

U kan uw tegenpartij laten oproepen in verzoening voor de vrederechter, voor alle betwistingen waarvoor de vrederechter bevoegd is, zijnde alle huurgeschillen (woninghuur, handelshuur …), pachtgeschillen, geschillen i.v.m. mede-eigendom, burengeschillen en in het algemeen alle geschillen over zaken met een waarde van ten hoogste 1.860,00 EUR.

Voor andere geschillen (boven 1.860,00 EUR) of geschillen van arbeidsrecht, kan u eveneens uw tegenpartij laten oproepen in verzoening, doch niet voor de vrederechter maar voor een andere rechtbank (rechtbank van eerste aanleg, arbeidsrechtbank of rechtbank van koophandel).

Hiervan wordt echter zelden gebruik gemaakt.

Bedoeling van een verzoening :

De bedoeling van een verzoening is niet dat de vrederechter een uitspraak zal doen over de betwisting, waarbij hij de wet dient toe te passen, doch wel dat de vrederechter een minnelijke schikking zal trachten te bereiken, waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Zoals hun naam al zegt, zijn “vrederechters” het meest geschikt om geschillen op te lossen : zij hebben een juridische basis, voldoende praktijkervaring en psychologische kennis om te proberen de partijen met mekaar te verzoenen.

Hoe verloopt een verzoening ?

U stuurt een brief aan het plaatselijk vredegerecht, waarin u uw identiteitsgegevens vermeldt, alsmede de identiteitsgegevens van de persoon met wie u een geschil heeft.
U vermeldt kort het voorwerp van de betwisting (bv. “de betaling van drie maanden achterstallige huur, zijnde 3 X 550,00 EUR = 1.650,00 EUR”) en u vraagt aan de griffier van het vredegerecht om tegenpartij op te roepen met het oog op een minnelijke schikking.
Indien uw tegenpartij op de vastgestelde zitting komt opdagen en de vrederechter een akkoord kan bereiken, wordt dit akkoord genoteerd en door partijen ondertekend.
Dit proces-verbaal heeft dan dezelfde waarde als een vonnis en kan dus zelfs uitgevoerd worden via een gerechtsdeurwaarder.
Indien uw tegenpartij niet komt opdagen op de vastgestelde zitting of indien er op deze zitting geen akkoord kan worden bereikt, is uw moeite voor niets geweest.
U zal dan via een normale procedure (via dagvaarding of verzoekschrift) een vonnis moeten bekomen.

Besluit :

De oproeping in verzoening is een snelle en kosteloze manier om kleine geschillen bij de vrederechter trachten op te lossen. Bij juridisch eenvoudige geschillen kan u dit zelfs doen zonder advocaat.
Indien uw tegenpartij niet komt opdagen of u geen akkoord kan bereiken, zal de bijstand van een advocaat voor het opstarten van de klassieke procedure aangewezen zijn.

Gerelateerde publicaties

Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Bewijsrecht

En dat laatste is vaak een probleem als partijen met elkaar hebben onderhandeld in onderling vertrouwen zonder daarbij iets op papier te zetten. Een reactie die men vaak heeft is dat men dit probleem in de schoenen van de andere partij tracht te schuiven: “Ik heb gelijk, bewijs nu maar dat ik ongelijk zou hebben.”

Wie betaalt de procedurekosten ?

Sommigen onder u hebben het misschien reeds ondervonden : het voeren van een procedure kan veel geld kosten. Over welke kosten gaat het zoal ?