Een welverdiend pensioen?

Bij het naderen van de pensioenleeftijd worden er veel vragen gesteld over de wijze waarop er aanspraak gemaakt kan worden op een welverdiend pensioen.

I. Aanvraag

De personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben en die de wettelijke pensioenleeftijd ten vroegste op 01.01.2004 bereiken worden vrijgesteld van het indienen van een aanvraag.

Om de gelijke behandeling van mannen en vrouwen te verwezenlijken, werd de pensioenleeftijd voor mannen en vrouwen op 65 jaar gebracht.

Ingevolge een overgangsregeling gaat op dit ogenblik het pensioen voor de vrouwen in op 63 jaar. Vanaf 2009 zal de pensioenleeftijd voor de vrouwen opgetrokken worden tot 65 jaar.

De procedure van het ambtshalve onderzoek wordt tijdig opgestart, in principe 12 maanden voor de ingangsdatum van het pensioen, zodat de Rijksdienst voor Pensioenen het dossier kan samenstellen. Zij verwittigt de betrokkene schriftelijk van haar onderzoek.

In een aantal gevallen moet er wel een pensioenaanvraag worden ingediend, m.n.:
- voor de personen die ouder zijn dan de pensioenleeftijd
- wanneer de vooropgestelde ingangsdatum gelegen is vóór 1 januari 2004
- wanneer het pensioen vervroegd wordt aangevraagd, dus voor de leeftijd van 65 jaar (mannen) of 63 jaar (vrouwen
- het pensioen wordt gevraagd op een leeftijd die eigen is aan een bijzonder stelsel, zoals bijvoorbeeld voor mijnwerkers.

De uitkering van een pensioen moet dan worden aangevraagd bij de gemeente waar de aanvrager zijn hoofdverblijfplaats heeft. De aanvrager moet zich persoonlijk aanbieden bij het gemeentebestuur en in het bezit zijn van zijn identiteitskaart en eventueel zijn trouwboekje.

De aanvraag mag worden ingediend 1 jaar voordat de pensioenleeftijd bereikt is. Het gemeentebestuur geeft de aanvrager een ontvangstbewijs en verzendt het formulier naar de Rijksdienst voor Pensioenen.

Binnen 4 maanden na de ontvangst van de aanvraag deelt de Rijksdienst aan de aanvrager mee dat het onderzoek van zijn dossier is gestart en het adres van de dienst die het dossier behandelt.

II. Beslissing

De Rijksdienst voor Pensioenen neemt een beslissing binnen de 4 maanden na de ontvangst of nadat hij in kennis is gesteld van het feit dat aanleiding geeft tot een automatisch onderzoek.

De beslissing wordt gemotiveerd en wordt bij een ter post aangetekend schrijven aan de aanvrager betekend.

III. Niet akkoord?

Indien de aanvrager niet akkoord gaat met de beslissing die de Rijksdienst voor Pensioenen heeft genomen, dan kan hij tegen die beslissing bezwaar aantekenen bij de Arbeidsrechtbank van het arrondissement van zijn woonplaats.

Het verzoekschrift moet binnen drie maanden na ontvangst van de beslissing per aangetekend schrijven aan de griffie van de Arbeidsrechtbank richten.

Bij betwisting van het vonnis van de Arbeidsrechtbank kan er nog hoger beroep worden aangetekend bij het Arbeidshof.

Gerelateerde publicaties