Herstructureringen

Komt er sociale onrust binnen het bedrijf AGFA – GEVAERT ingevolge de aangekondigde herstructurering?

Helaas gaan herstructureringen altijd gepaard met afvloeiingen van werknemers. Zo heeft AGFA – GEVAERT op 24 augustus al laten weten dat zij in België tegen 2008 minstens 945 banen wil schrappen.

De herstructurering heeft eigenlijk als doel het aantal werknemers van een onderneming in moeilijkheden te verminderen. De werkgever moet in dat geval een strikte procedure volgen en vastleggen welk ontslag hij gaat toepassen.

Er zijn drie mogelijkheden die hij voorop kan stellen:
-         de sluiting van de onderneming, 
-         het collectief ontslag,
-    gedeeltelijke overdracht van de onderneming.
  
Er is sprake van sluiting van een onderneming wanneer de hoofdactiviteit van die onderneming wordt stopgezet en meer dan 75 % van het personeel wordt ontslagen.

Vooraleer de beslissing tot sluiting wordt genomen, moet de werkgever de ondernemingsraad raadplegen. Vervolgens moet de ondernemingsraad geïnformeerd worden over de sluiting vóór de beslissing tot sluiting openbaar wordt bekendgemaakt. De werkgever heeft dan ook nog de verplichting om daarvan kennis te geven aan de werknemers (door aanplakking in de lokalen in het bedrijf), de ondernemingsraad, overheden of instellingen. Voornoemde kennisgevingen dienen te gebeuren bij aangetekende brief.

Collectief ontslag, is elk ontslag om economische of technische redenen, dat in de loop van een periode van 60 dagen een aantal werknemers treft dat:
- ten minste 10 bedraagt in ondernemingen waar tussen 20 en 100 werknemers werken 
- ten minste 10% bedraagt in ondernemingen waar tussen 100 en 300 werknemers werken 
- ten minste 30 bedraagt in ondernemingen waar ten minste 300 werknemers werken.
 Indien de werkgever collectief ontslag vooropstelt, dient hij eveneens een informatie – en raadplegingsprocedure te volgen.

Deze procedures dienen strikt nageleefd te worden. De niet – naleving van de informatie – en raadplegingsprocedures kan zowel zware burgerrechtelijke als strafrechtelijke sancties tot gevolg hebben. Op burgerlijk vlak betekent dit dat de werkgever gehouden blijft om de arbeidsovereenkomst verder uit te voeren en alleszins het loon verder uit te betalen.

In het kader van sluiting van een onderneming of collectief ontslag zullen de hoofdrolspelers ingevolge onderhandelingen een sociaal plan opstellen, dat maatregelen bevat die tot doel hebben het lot van de werknemers die door het herstructureringsproces getroffen worden, te verbeteren. De werkgever zal dus trachten naakte ontslagen te vermijden, door in allerlei soorten regelingen te voorzien: aanvullende ontslagvergoedingen, brugpensioen, outplacement, tijdskrediet of vrijwillig vertrek met een gouden handdruk.

Tenslotte veronderstelt de overdracht van een onderneming of van een gedeelte van een onderneming een wijziging van werkgever. De overdracht veronderstelt tevens het behoud van de rechten van werknemers.

Herstructureringen zijn zeer ingrijpend voor werkgever en werknemers. Terecht worden deze dan ook onderworpen aan strikte wettelijke bepalingen. Hierbij wordt getracht de belangen van werkgever en werknemers in de mate van het mogelijke met mekaar te verzoenen.

Gerelateerde publicaties