Ontslag

Ontslag is de eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever of door de werknemer, waaraan een aantal wettelijke vormvereisten en termijnen verbonden zijn. Werkgever en werknemer hebben een ontslagrecht, waarvan men echter geen misbruik mag maken. Een ontslag moet principieel niet worden gemotiveerd, behalve in geval van een ontslag om dringende reden.

1. Opzegging :
Opzegging is een vorm van ontslag. De werkgever of de werknemer beslist eenzijdig een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst.
Tijdens de opzegperiode blijft de werknemer werken en wordt het gewone loon doorbetaald. Een afzonderlijke bijkomende vergoeding moet niet betaald worden.
Wanneer een bediende door zijn werkgever werd opgezegd, kan hij een kortere tegenopzegging geven op voorwaarde dat de bediende ander werk heeft gevonden.
In de opzegbrief moet de aanvangsdatum en de duur van de opzeggingstermijn vermeld worden. De betekening dient te gebeuren per aangetekende brief of via deurwaardersexploot. Wanneer de opzegging van de werknemer uitgaat, mag deze de opzegbrief ook overhandigen aan de werkgever en het duplicaat laten tekenen voor ontvangst.

2. Verbreking :
Verbreking is de eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever of de werknemer zonder naleving van de wettelijke regels inzake ontslag. De arbeidsovereen-komst eindigt onmiddellijk op het ogenblik van het ontslag.
Zowel wanneer de verbreking van de werkgever als van de werknemer uitgaat, is het aangewezen een ontslaggesprek te voeren. In principe is hiermee het ontslag correct gegeven.
Om bewijsproblemen te voorkomen wordt echter best gezorgd voor een schriftelijke bevestiging van het ontslaggesprek.
Op dit gesprek kan aan de andere partij een ontslagbrief worden overhandigd en gevraagd worden om deze te ondertekenen voor ontvangst.
Uiteraard kan er ook voor gekozen worden om de ontslagbrief per aangetekend schrijven of per deurwaardersexploot te betekenen. De partij die ontslag geeft moet aan de andere partij een verbrekingsvergoeding betalen. De volledige verbrekingsvergoeding is in principe onmiddellijk verschuldigd en moet in één som uitbetaald worden, ten laatste op de eerste betaaldag die volgt op de uitdiensttreding.
De wettelijke regeling inzake vergoedingen en termijnen is verschillend voor arbeiders en bedienden.

3. Conclusie :
Het voorafgaandelijk inwinnen van advies bij een advocaat kan het maken van belangrijke en vaak fatale vormfouten vermijden en dus een lange procedure overbodig maken.

Gerelateerde publicaties