Op staande voet ontslagen! Wat nu?

en arbeidsovereenkomst wordt regelmatig op een elegante manier beëindigd door onderlinge toestemming of door de betekening van een opzegging met de eerbiediging van een opzeggingstermijn en/of de uitbetaling van een opzegvergoeding.

De werknemer kan echter op staande voet ontslagen worden, wanneer de werkgever vindt dat de samenwerking onmiddellijk en definitief onmogelijk geworden is door een zware fout van de werknemer.

Dit heet ook een ontslag wegens dringende reden.

Is het ontslag wel tijdig ?

Een ontslag op staande voet moet gebeuren binnen de 3 werkdagen sinds de feiten aan de ontslaggevende partij bekend zijn. Zij mag wachten tot zij over de nodige bewijsstukken beschikt of het nodige onderzoek ingesteld heeft.

Na het feitelijk ontslag loopt er een nieuwe termijn van 3 werkdagen om aan de ontslagen partij kennis te geven van de dringende reden.

Deze dubbele termijn van 3 werkdagen is bindend. Wanneer het ontslag dus bvb. 1 dag te laat gegeven wordt, is het ongeldig.

Hoe moet het ontslag gegeven worden?

De kennisgeving van het ontslag op staande voet kan op 3 verschillende wijzen gebeuren :

aangetekende brief, deurwaardersexploot (dit biedt het meeste zekerheid) of de afgifte van een geschrift aan de ontslagen partij. Deze formaliteiten zijn eveneens dwingend en het ontslag is ongeldig wanneer deze niet geëerbiedigd worden.

Ook moet de ontslagbrief duidelijk de reden van het ontslag vermelden.

Wat is een geldige reden ?

Niet iedere tekortkoming van een partij is voldoende ernstig voor een ontslag op staande voet.

Wel worden aanvaard als dringende reden ten laste van de werknemer :

- niet op het werk komen opdagen zonder reden, vooral wanneer dit vroeger reeds een aantal keren is gebeurd
- diefstal of poging tot diefstal
- geweldplegingen op het werk, verspreiden van laster, verraden van fabricagegeheimen, achterhouden van gelden, enz…

Ook kan de werknemer de arbeidsovereenkomst lastens de werkgever onmiddellijk verbreken wanneer de werkgever hem éénzijdig nieuwe arbeidsvoorwaarden oplegt, die niet economisch voor het bedrijf noodzakelijk zijn.

Wat gebeurt er na het ontslag?

Door een ontslag op staande voet is de arbeidsovereenkomst onmiddellijk beëindigd en vervalt het verder recht op loon en andere voordelen.

Wanneer echter de dringende reden niet wordt aanvaard door de arbeidsrechtbank dan blijft het ontslag wel bestaan maar dan heeft de werknemer recht op een verbrekingsvergoeding, die afhankelijk is van loon, leeftijd en anciënniteit.

Tot slot :

Wanneer men een ontslag op staande voet overweegt zal men zich eerst ernstig moeten bezinnen en zeker van zijn stuk zijn.

Ook moet erop gelet worden dat de wettelijke vormvereisten en de termijnen stipt worden geëerbiedigd. Zoniet loopt de partij die ontslag geeft het grote risico uiteindelijk een verbrekingsvergoeding te moeten betalen aan de ontslagen partij, zelfs wanneer het ontslag om dringende reden toch gerechtvaardigd zou zijn.

Het mag toch nooit de bedoeling zijn dat een schuldige uiteindelijk als winnaar uit het strijdperk treedt.

Gerelateerde publicaties