Wijziging huwelijkscontract
Vanaf 1 november 2008 is het een stuk gemakkelijker en goedkoper uw huwelijkscontract te laten wijzigen. Het is immers niet langer nodig hiervoor langs de rechtbank te gaan.
Huidige situatie:
Een huwelijkscontract houdt in dat u vóór het huwelijk naar de notaris gaat en aldaar een contract afsluit. Het merendeel der gehuwden heeft echter geen huwelijkscontract afgesloten, waarbij alsdan eigenlijk gekozen wordt voor het wettelijk stelsel.
Het wettelijk stelsel houdt in dat alles wat u bezat vóór uw huwelijk persoonlijk blijft en dat alles wat u verwerft tijdens uw huwelijk gemeenschappelijk wordt, behalve hetgeen u ontvangt bij schenking, erfenis of testament.
Wie wel voor een huwelijkscontract kiest, heeft verschillende mogelijkheden.
Een contract van scheiding van goederen bijvoorbeeld, hetwelk inhoudt dat in principe de goederen strikt gescheiden blijven. Alle goederen zijn dienvolgens ofwel van de echtgenoot ofwel van de echtgenote. Ook de schulden trouwens. Om die reden kiezen vele zelfstandigen met een risicovolle activiteit voor dit stelsel, om hun huwelijkspartner te beschermen tegen mogelijke schuldeisers.
Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een stelsel van volledige gemeenschap van goederen, hetgeen inhoudt dat alle goederen gemeenschappelijk zijn, behalve enkele strikt persoonlijke zaken.
Het is mogelijk tijdens het huwelijk van stelsel te veranderen, om welke reden dan ook.
Vroeger was hiervoor een omslachtige procedure noodzakelijk, waarbij de wijziging van het huwelijkscontract moest gehomologeerd worden bij de rechtbank, ten minste voor grote en middelgrote wijzigingen, terwijl het volstond voor kleine wijzigingen langs te gaan bij de notaris.
Probleem was dat niemand het er eigenlijk over eens was wat als een grote, middelgrote of kleine wijziging diende te worden aanzien. Een en ander verschilde van rechtbank tot rechtbank.
Eigenlijk was de homologatieprocedure voor de rechtbank een overbodige procedure omdat de rechtbank quasi steeds de wijziging toestond, zonder verder onderzoek, waardoor deze tussenkomst vervallen was tot een loutere formaliteit.
In de toekomst kan ieder huwelijkscontract gewijzigd worden via de notaris. Er zijn geen uitzonderingen meer waarvoor via de rechtbank dient gegaan te worden. De wijziging van het huwelijkscontract wordt hierdoor niet alleen eenvoudiger, maar ook een stuk goedkoper.
Gerelateerde publicaties
Welk huwelijksvermogensstelsel past bij mijn huwelijk?
U stapt in het huwelijksbootje. Naast de ontelbare keuzes van feestzaal, kleding, eten, enz., is het aangewezen een weloverwogen keuze te maken inzake het huwelijksvermogensstelsel dat van toepassing zal zijn binnen uw huwelijk. Deze keuze is van uitermate belang indien u een zelfstandige beroepsactiviteit uitoefent. Het huwelijksvermogensstelsel voorziet immers niet alleen welke goederen eigen of gemeenschappelijk zijn maar ook welke schulden eigen of gemeenschappelijk zijn en op welk(e) vermogen(s) deze schulden verhaald kunnen worden.