Ik verkoop mijn zaak (2)

In een vorig artikel werden de basisprincipes uitgelegd die betrekking hebben op de verkoop van een handelszaak.  Voornamelijk hadden we het over het akkoord dat u moet krijgen van de eigenaar.

Zoals aangekondigd worden nu nog enkele interessante aspecten overlopen.
 
- Om te vermijden dat een handelaar met (belangrijke) belastingsschulden, zijn zaak verkoopt, waardoor de fiscus haar voornaamste verhaalsobject verliest (de handelszaak met al haar bestanddelen) werd artikel 242 bis van het Wetboek Inkomstenbelastingen ingevoerd.

Elke overdracht van handelszaak moet meegedeeld worden aan de ontvanger van de Directe Belastingen.   Er zijn twee mogelijkheden : de eerste (en beste !) mogelijkheid is dat de overdrager op voorhand een fiscaal certificaat vraagt aan de bevoegde ontvanger, waarin deze bevestigt dat er geen fiscale schulden zijn.  De tweede mogelijkheid is dat pas na de overdracht een afschrift ervan wordt overgemaakt aan de ontvanger van de Directe Belastingen.

Indien in dit geval blijkt dat de overdrager belastingsschulden heeft, dan is de overnemer HOOFDELIJK mee aansprakelijk voor de belastingschulden van de overdrager (hoofdelijk betekent dat de overnemer op dezelfde wijze mee aansprakelijk is als de overdrager zelf).

U begrijpt dat het dus uitermate belangrijk is dat u deze situatie op voorhand onderzoekt.  Best laat u de overdracht van de handelszaak slechts doorgaan mits u voorafgaandelijk een “nulattest” heeft bekomen.

Wanneer u niet op voorhand een nulattest heeft bekomen, dan handelt u best als volgt :
De overeenkomst van overdracht wordt overgemaakt aan de ontvanger van de Directe Belastingen.  U wacht 30 dagen en zo de ontvanger binnen die termijn niet heeft laten weten dat er belastingsschulden zijn, wordt de verkoopprijs betaald en is de overdracht definitief (dit noemt men de spertermijn laten verlopen).

Belangrijk is ook op te merken dat de laatste jaren een gelijkaardige verplichting is ingevoerd voor wat betreft B.T.W., R.S.Z. en R.S.V.Z.-schulden.
- Een ander belangrijk aspect is de vraag of de overdrager van een handelszaak een concurrerende activiteit mag opstarten in de onmiddellijke omgeving.

Het is goed te weten dat bij de verkoop van een handelszaak een niet-
concurrentiebeding impliciet inbegrepen is.  Dit betekent dat de verkoper van een 
handelszaak geacht wordt zich te onthouden van het terugwinnen van het cliënteel.

Wanneer men een zaak verkoopt dan mag men niet proberen ze terug te winnen !  

Deze verplichting geldt zelfs als zij niet uitdrukkelijk in de overeenkomst is voorzien.
Bij verkoop van aandelen is een niet mededingingsbeding niet automatisch voorzien !

Belangrijk is ook om te weten dat volgens de rechtspraak een concurrentiebeding slechts geldig is indien het beperkt is in tijd en ruimte (bv. gedurende een termijn van drie jaar binnen een straal van 3 km van de overgedragen activiteit).
 
Hoofdelijke gehoudenheid van de overdrager met de overnemer t.o.v. de verhuurder :

In het vorige artikel werd toegelicht dat de huurder van een handelspand normaal het recht moet hebben om deze huur over te dragen indien de overdracht gebeurt samen met de overdracht van de handelszaak.  Hierbij wordt het beslissingsrecht van de eigenaar erg beperkt.

De keerzijde van de medaille is echter dat de overdrager hoofdelijk gehouden blijft voor alle schulden van de overnemer t.o.v. de eigenaar (bv. achterstallige huur, verbrekingsvergoeding, vergoeding voor huurschade e.d. meer) en dit gedurende de volledige duur van de overeenkomst.

Deze regeling is van toepassing tenzij in de huurovereenkomst of in de overdrachtsovereenkomst bepaald wordt dat er geen hoofdelijkheid is.

Met een contractueel beding kan men dus van de verregaande wettelijke hoofdelijkheid afwijken.
U ziet het : bij de overdracht van een handelszaak kunnen er heel wat addertjes onder het gras zitten. Om die reden is het dan ook aangewezen dat u de overeenkomst laat opmaken door uw advocaat.
Gerelateerde publicaties

De inhoudingsplicht: een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard!

Sarah Schoenmaekers en Marleen Delille stellen hun boek voor.

Marleen Delille en Sarah Schoenmaekers stellen hun boek voor: "Tienjarige aansprakelijkheid in de bouwwereld".

Studiedag tienjarige aansprakelijkheid

Marleen Delille en Sarah Schoenmaekers stellen hun boek voor: "Tienjarige aansprakelijkheid in de bouwwereld".