Op kot

Op een bepaald ogenblik breekt dan toch de grote dag aan : zoon- of dochterlief gaat op kot … Naast alle kleine en minder grote zorgen is het natuurlijk van groot belang om de gepaste studentenkamer te vinden. Op de verhuring van een studentenkamer of kot is er geen specifieke Belgische wetgeving. De woninghuurwet is niet van toepassing omdat deze alleen geldt voor woningen die dienst doen als hoofdverblijfplaats. Meestal staat de “kotmadam” niet toe dat de student het kotadres als officieel domicilieadres neemt. Welke regels zijn dan wel van toepassing ?

Duurtijd van het contract :
De meeste studentenkamers worden verhuurd voor 10 maanden. Zo een huurcontract van bepaalde duur eindigt op haar normale vervaldag, tenzij het contract een opzegtermijn voorschrijft. Vaak voorziet het kotcontract dat de huur kan beëindigd worden in zeer specifieke omstandigheden, zoals wanneer de student ernstig ziek wordt, hij huwt of één van zijn ouders overlijdt. Ook is het gebruikelijk dat aan de student de mogelijkheid wordt gegeven om het kot in geval van tweede zittijd te mogen gebruiken tijdens de vakantiemaanden (al of niet met vergoeding). Het komt er dus op aan de overeenkomt zeer grondig na te lezen om te zien wat het contract voorziet qua duurtijd. De wet laat op dit punt een zeer grote vrijheid aan de partijen.

Woonkwaliteit :
M.b.t. kamers en studentenkamers gelden verschillende reglementeringen. In het kotdecreet zijn een aantal zeer gedetailleerde regels opgenomen m.b.t. de minimale oppervlakte, de minimale hoogte, de verlichtings- en verluchtingsmogelijkheden betreffende koten. Een voorbeeld : nieuwe studentenkamers moeten een oppervlakte hebben van ten minste 12 m². Ook gelden een aantal regels uit het woondecreet. Diegene die studentenkamers wil verhuren moet eerst een zogenaamd conformiteitsattest aanvragen bij de gemeente. Het conformiteitsattest bevestigt dat de woning geschikt is om verhuurd te worden en blijft 5 jaar geldig. Het attest vervalt wanneer de woning ongeschikt of bewoonbaar wordt verklaard. Opgepast : verhuurders die verhuren zonder conformiteitsattest kunnen bestraft worden met een boete dewelke kan oplopen tot meer dan 50.000,00 EUR.
Tenslotte gelden in een aantal steden en gemeentes specifieke gemeentelijke reglementeringen. Deze reglementeringen kunnen bijkomende en strengere veiligheids- en kwaliteitsnormen opleggen.

Verzekeringen :
In tegenstelling tot bij gewone huurcontracten is het gebruikelijk dat de verhuurders zelf zorgen voor een zogenaamde huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van de huurder in geval van brand en aanverwante gevaren, elektriciteit- en waterschade. Ga na in het contract of dergelijk artikel is opgenomen !

Diverse :
In de meeste huurcontracten is voorzien dat het contract niet kan overgedragen worden. Wanneer de studies tussentijds beëindigd worden is het dan ook zeer belangrijk dat het contract wel gelijk kan opgezegd worden. Bij de ondertekening van het contract wordt normaal ook een waarborg gevraagd. De wet bepaalt geen maximum. Een bedrag van 1 maand is gebruikelijk.

Tot zover enkele aandachtspunten m.b.t. de verhuring van een kot. Vele universiteiten werken met een eigen huisvestingsdienst en bieden standaardcontracten aan dewelke gunstig zijn voor de studenten.

Gerelateerde publicaties

De inhoudingsplicht: een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard!

Sarah Schoenmaekers en Marleen Delille stellen hun boek voor.

Marleen Delille en Sarah Schoenmaekers stellen hun boek voor: "Tienjarige aansprakelijkheid in de bouwwereld".

Studiedag tienjarige aansprakelijkheid

Marleen Delille en Sarah Schoenmaekers stellen hun boek voor: "Tienjarige aansprakelijkheid in de bouwwereld".