Controle over uw vennootschap behouden? Hoe?
Als toekomstige ondernemer doet u er goed aan om bij de opstart van uw onderneming even stil te staan bij de organisatie van het besturen van uw vennootschap.
De dagelijkse leiding van een vennootschap ligt bij het bestuur. De bevoegdheid tot benoeming van dit bestuur is dan weer een bevoegdheid van de aandeelhouders. Door op voorhand bepaald afspraken te maken kan u – indien u niet over de meerderheid van de aandelen beschikt – toch mee het bestuur samenstellen. Als aandeelhouder kan u zich dus de vraag stellen; ‘Hoe behoud ik toch zo goed mogelijk de controle binnen mijn vennootschap?’
Het bindend voordrachtrecht. Dit betekent dat u als aandeelhouder het recht krijgt om kandidaten voor te dragen voor benoeming binnen het bestuur. Het bindend voordrachtrecht kan worden opgenomen in een onderhandse aandeelhoudersovereenkomst. Het is wel belangrijk dat de algemene vergadering steeds een redelijke keuzemogelijkheid heeft.
Categorieën van aandelen. Binnen een vennootschap kan u er ook voor kiezen om te werken met verschillende categorieën van aandelen, waarbij elke categorie het recht krijgt op invulling van één of meerdere bestuursmandaten binnen uw vennootschap. Categorieën van aandelen worden gecreëerd wanneer de voordrachtregeling in de statuten van de vennootschap is opgenomen. Zo heeft u als aandeelhouder meer zekerheid dat de door u voorgedragen kandidaten ook effectief zetelen binnen het bestuur van uw vennootschap.
Stemafspraken. Het stemrecht is zonder twijfel zeer belangrijk voor een aandeelhouder. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat aandeelhouders omtrent de uitoefening van dit stemrecht onderling overleg plegen en afspraken maken. Hun betrachtingen daarbij variëren: u wilt een bepaalde machtsverhouding op het niveau van het bestuur garanderen en/of afspraken maken betreffende de benoeming van het bestuur van uw vennootschap. In principe kunnen alle beslissingen die tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoren het voorwerp uitmaken van een stemafspraak. De geldigheid van stemafspraken wordt vandaag de dag principieel erkend voor zover zij i) beperkt zijn in de tijd en; ii) verantwoord zijn in het belang van de vennootschap.
Bijzondere meerderheden voor sleutelbeslissingen binnen de vennootschap. Ten slotte kunnen belangrijke beslissingen binnen de vennootschap afhankelijk worden gemaakt van de goedkeuring van een groot aantal leden van de vennootschap.
Heeft u nog vragen aangaande dit onderwerp of wilt u zich laten bijstaan bij het opstellen en uitwerken van afspraken binnen uw vennootschap, neem dan gerust contact op met Mr. Hanne ARNOLS en Mr. Yves DAENEN. Zij leggen zich bij Omnius toe op handels- en vennootschapsrecht.