Verkeersboete tijdens de werkuren: wie moet dat betalen?

De werkgever als aanspreekpunt

De werkgever is burgerrechtelijk aansprakelijk voor de betaling van geldboetes aan de werknemer opgelegd wegens een verkeersovertreding gepleegd in uitoefening van zijn functie (art. 67 Wegverkeerswet). Deze regel is niet van toepassing wanneer de overtreding in de privésfeer werd begaan. Voor de toepassing van dit wetsartikel is het dus vereist dat de werknemer op het ogenblik dat de verkeersinbreuk wordt begaan onder het feitelijk gezag staat van zijn werkgever. De rechter moet uit de feiten zelf opmaken of de werknemer op het ogenblik van het begaan van de verkeersinbreuk ter beschikking stond van zijn werkgever of niet. 

De werkgever vordert terug

De werkgever kan de betaling van de geldboete terugvorderen van de werknemer vermits hij van rechtswege in de plaats gesteld wordt in de rechten van de schuldeiser. De geldboete blijft immers een persoonlijke straf van de werknemer. De werkgever kan de geldboete die hij heeft betaald terugvorderen, ook al heeft de werknemer maar een lichte fout gemaakt. De immuniteit van de werknemer (zoals geregeld in artikel 18 Arbeidsovereenkomstenwet) speelt in dit geval niet.

Inhouden op loon

De werkgever kan de geldboete enkel inhouden op het loon van de werknemer met diens toestemming en dit nadat het loon opeisbaar is geworden. Voor werknemers met een bedrijfswagen wordt vaak al bij aanwerving of toekenning van de wagen schriftelijk overeengekomen dat verkeersboetes mogen ingehouden worden op het loon. Dergelijke clausules zijn dubieus gezien ze afgesloten worden voordat het loon opeisbaar is en voordat de verkeersovertreding verschuldigd is.

De werkgever zorgt er dus best voor dat hij na opeisbaarheid van het loon de werknemer schriftelijk (per mail bijvoorbeeld) laat instemmen met de afhouding van een welbepaald bedrag. Als de terugbetaling gespreid wordt over meerdere maanden is het aanbevolen maandelijks de werknemer zijn akkoord te laten herhalen.

Gerechtelijk invorderen

Zonder toestemming heeft de werkgever echter niet het recht om het door hem betaalde bedrag van de geldboete van het loon van de werknemer af te houden, daar deze hypothese niet valt onder artikel 23 van de Loonbeschermingswet. Als de werknemer weigert zijn akkoord te geven, dan kan de werkgever via gerechtelijke weg de terugbetaling van de verkeersboete bekomen.

RSZ

Als de werkgever de geldboete niet terugvordert of deze terugbetaalt aan de werknemer, zal de werkgever bij de meeste (zware) verkeersboetes een bijzondere solidariteitsbijdrage van 33% op het bedrag van de geldboete verschuldigd zijn. Er geldt wel een vrijstelling van 150 euro per jaar.

Indien de werkgever dus de verkeersboete van zijn werknemer ten laste neemt, dan zal dit vaak meer kosten dan het werkelijke bedrag van de boete.

Gerelateerde publicaties

Over problematische processierupsprocessen

Omnius steunt de Warmste Week

Influencer marketing #hoezitdatjuridisch? #watisdat?

In ons land zijn er 6,2 miljoen Facebookgebruikers, waarvan er 80% dagelijks inlogt, 3 miljoen Belgen hebben een Instagram-account. Sociale media zoals Facebook, Instagram, Pinterest, Youtube, LinkedIn, … zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. We willen immers zo graag up-to-date blijven over de nieuwste trends en hypes.