Een ongeval ... politie bellen ?

AANRIJDINGSFORMULIER OF PROCES-VERBAAL ?

Bij een verkeersongeval met gekwetste(n) staat het buiten kijf dat politie en hulpdiensten onmiddellijk verwittigd moeten worden.

De politie zal de nodige vaststellingen verrichten, de partijen en de getuigen ondervragen, een gedetailleerde schets tekenen en zonodig foto‘s nemen.

Het dossier wordt daarna overgemaakt aan het parket dat de schuldige meestal zal vervolgen.

Als er enkel sprake is van stoffelijke schade kunnen de betrokkenen volstaan met het gezamenlijk invullen van het aanrijdingsformulier.

Het voordeel hiervan is dat de schuldige partij geen bekeuring krijgt en de verzekeraars de schade vaak vlugger kunnen regelen voor zover uit het aanrijdingsformulier vrij duidelijk blijkt wie verantwoordelijk is.

Net daarom dient het invullen zeer nauwkeurig te gebeuren, want op basis van de vermeldin- gen en de schets van het aanrijdingsformulier zal de verantwoordelijke voor het ongeval aangeduid worden.

Essentieel is natuurlijk de ondertekening door beide bestuurders; bij weigering door één van de betrokkenen is het beter de politie te verwittigen, zoniet kan je geconfronteerd worden met bewijsproblemen.

Stel het invullen of ondertekenen ook niet uit want het gebeurt wel eens dat degene die zich na het ongeval in fout verklaart ’s anderendaags plots aan geheugenverlies lijdt of iedere medewerking weigert (vaak op aanraden van…); je kans om belangrijke vaststellingen te laten doen is dan natuurlijk verkeken.

STAND VAN DE VOERTUIGEN

De stand van de voertuigen onmiddellijk na de aanrijding kan zeer belangrijk zijn voor het bepalen van de verantwoordelijkheid, net zoals de lokalisatie van de schade.

Daarom is het van belang hetzij de wagens niet te verplaatsen alvorens de nodige vaststellingen worden gedaan, hetzij ze met krijt op de rijbaan af te tekenen voor ze verplaatst worden.

Foto’s onmiddellijk na het ongeval genomen zijn natuurlijk ook een belangrijk hulpmiddel.

De nodige voorraad krijt en een wegwerpcamera in je wagen zijn derhalve geen overbodige luxe.

GETUIGEN

Getuigen spelen vaak een cruciale rol bij de afhandeling van ongevallen.

Informeer daarom onmiddellijk na het ongeval bij de omstaanders of er mensen zijn die het ongeval hebben zien gebeuren en noteer hun identiteit, zeker wanneer ze bijvoorbeeld niet kunnen wachten tot de politie komt, zodat ze later ondervraagd kunnen worden.

Vergeet zeker nooit de identiteit van eventuele getuigen in te vullen bovenaan op het gemeenschappelijk aanrijdingsformulier.  

De verzekeraars en de rechtbank staan immers zeer argwanend tegenover getuigen die in een later stadium plots opduiken zonder dat van hun aanwezigheid bij het ongeval onmiddellijk melding werd gemaakt door de politie of door de beide partijen in het gezamenlijk ondertekend aanrijdingsformulier.

VLUCHTMISDRIJF

Wanneer je een verlaten voertuig aanrijdt laat dan je gegevens achter en breng veiligheidshalve de politie telefonisch op de hoogte.

Ook als je na een aanrijding stopt maar nadien toch verder rijdt omdat er op het eerste zicht geen of slechts minieme schade is loop je het risico vervolgd te worden voor vluchtmisdrijf, indien je je identiteit niet kenbaar hebt gemaakt.

Verwittig daarom steeds de politie telefonisch, zodat men je achteraf niet kan verwijten dat je gepoogd hebt je aan de nodige vaststellingen te onttrekken.

Vluchtmisdrijf wordt zwaar beboet; een geldboete in de buurt van € 1000 en 1 maand rijverbod zijn gebruikelijk.

Het is het niet waard om dergelijk risico te nemen en als je zelf schade lijdt zou je daarvoor toch ook graag vergoed worden door de verzekeraar van de aanrijder.  

Gerelateerde publicaties

Over problematische processierupsprocessen

Verkeersboete tijdens de werkuren: wie moet dat betalen?

Omnius steunt de Warmste Week