Eerherstel

Inleiding :

het gebeurt regelmatig, bv. wanneer men een nieuwe job zoekt, dat de werkgever alsdan om een bewijs van goed zedelijk gedrag vraagt.  Het is heel vervelend wanneer op dit bewijs nog enkele veroordelingen voorkomen, ook al zijn dit soms veroordelingen van lange tijd geleden.

Sommige veroordelingen tot politiestraffen worden automatisch gewist na een termijn van drie jaar, te rekenen vanaf de dag van de definitieve veroordeling.

Voor het merendeel der veroordelingen dient echter eerherstel aangevraagd te worden.

Voorwaarden voor eerherstel :

De voornaamste voorwaarden om eerherstel te kunnen bekomen zijn :

- sedert ten minste tien jaar geen eerherstel hebben genoten

- zijn straf ondergaan hebben (tenzij genademaatregelen)

- voldaan hebben aan de verplichtingen van schadevergoeding en betaling van de gerechtskosten

- een proeftijd hebben ondergaan die begint vanaf de datum waarop de straf te niet gedaan is, naargelang de veroordeling, drie à vijf jaar.
Men moet kunnen aantonen waar men tijdens de proeftijd gewoond heeft en tevens moet men blijk hebben gegeven van verbetering en van goed gedrag.

Meestal wordt door het Parket aan de wijkagent gevraagd hiervan een rapport te maken.


Procedure :

De aanvraag moet gericht worden aan de Procureur des Konings met opgave van de veroordelingen waarop de aanvraag betrekking heeft.  Bij de aanvraag moet een attest gevoegd worden waarop de veroordelingen vermeld staan, welk attest door de dienst bevolking, afdeling strafregister, wordt afgeleverd.
 
Besluit :

Het is aangeraden zo snel mogelijk nadat de proefperiode voorbij is, eerherstel aan te vragen, omdat het meestal verschillende maanden duurt vooraleer het eerherstel toegekend wordt.  Indien men wacht tot men een bewijs van goed zedelijk gedrag nodig heeft dat liefst blanco is, duurt het alsdan immers te lang om dit blanco bewijs te bekomen.

Eerherstel wordt niet automatisch toegekend.  Het moet aangevraagd worden.

Om te weten of u in aanmerking komt voor eerherstel, kunt u steeds contact opnemen met een advocaat, welke alsdan kan nagaan of u aan de voorwaarden hiertoe voldoet en welke vervolgens het dossier kan samenstellen en de aanvraag indienen.

Gerelateerde publicaties

Over problematische processierupsprocessen

Verkeersboete tijdens de werkuren: wie moet dat betalen?

Omnius steunt de Warmste Week