Efficiënt betwisten van examenresultaten

Studenten die door een prof worden gebuisd of die ontevreden zijn met hun examenresultaat staan niet langer met lege handen. Examenresultaten kunnen wel degelijk aangevochten worden. Tot vorig jaar moest men naar de Raad van State, maar dat bood vaak geen oplossing: in het beste geval had men na maanden een antwoord, in het slechtste geval na jaren. Ondertussen was het natuurlijk al veel te laat om nog in te pikken in het jaar waar men eigenlijk had moeten zitten.

Er moest dus voor studenten sneller duidelijkheid komen over de mogelijkheid om het volgende jaar aan te vatten. Om die reden werd een nieuw Vlaams administratief rechtscollege opgericht: de Raad voor examenbetwistingen. Vanaf het academiejaar 2005-2006 verandert de naam evenwel in Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen. Vanaf 1 januari 2005 kan iedere student, ingeschreven aan een universiteit, hogeschool of andere ambtshalve geregistreerde instelling, een verzoekschrift indienen bij deze Raad wanneer hij een examen- of examentuchtbeslissing wil betwisten.
De oprichting van deze Raad doet evenwel geen afbreuk aan het feit dat studenten zich nog steeds tot de gewone rechtbanken kunnen wenden ingeval van examengeschillen.

Alleen als alle interne beroepsprocedures van de onderwijsinstelling uitgeput zijn of als er na vijftien dagen geen bekendmaking is van een beslissing van de interne beroepsprocedure, mogen studenten zich tot deze Raad voor examenbetwistingen wenden. Dit orgaan - met een jurist als voorzitter en twee proffen als bijzitters - zal dan binnen bijzonder strakke termijnen een uitspraak doen, zodat studenten tijdig weten of ze hun jaar al dan niet moeten overdoen.

De procedure van de Raad is vrij eenvoudig: men is zelfs niet verplicht zich te laten bijstaan door een advocaat. Allereerst moet men een verzoekschrift indienen bij de Raad. Daarna stelt het secretariaat van de Raad een dossier samen dat de partijen kunnen raadplegen. Op een zitting kunnen beide partijen hun standpunten uiteen zetten. Tot slot volgt de uitspraak van de Raad.
Als de Raad het verzoek gegrond verklaart, is men evenwel niet automatisch geslaagd. De Raad kan de examencommissie enkel bevelen een nieuwe beslissing te nemen, eventueel onder de door de Raad te stellen voorwaarden. De kans is echter groot dat de examencommissie de Raad dan zal volgen. De Raad kan wel bevelen dat men in afwachting van een nieuwe beslissing voorlopig ingeschreven wordt, alsof men geslaagd was.
Als men niet akkoord gaat met de beslissing van de Raad, dan kan men die beslissing aanvechten bij de Raad van State.

De procedure bij de Raad voor Examenbetwistingen is volledig gratis. Uiteraard staat men wel zelf in voor de verzendingskosten van zijn stukken. De kosten verbonden aan de eventuele bijstand door een raadsman zijn vanzelfsprekend ook voor eigen rekening.

Sinds 1 januari 2005 kan men als student dus op een efficiënte manier zijn examenresultaten aanvechten. De toekomst zal bovendien uitwijzen of de oprichting van deze Raad voor examenbetwistingen ertoe zal leiden dat examencommissies voorzichtiger zullen te werk gaan bij het nemen van hun beslissingen. Niemand ziet immers graag zijn beslissing vernietigd worden door een rechter. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen…

Gerelateerde publicaties

Over problematische processierupsprocessen

Verkeersboete tijdens de werkuren: wie moet dat betalen?

Omnius steunt de Warmste Week