Stalking strafbaar
I. Inleiding :
Als advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen en strafzaken, word ik regelmatig geconfronteerd met problemen rond stalking.
Stalking is een begrip in opmars. Veelal gaat het om mannen, welke al dan niet getrouwde vrouwen hinderlijk volgen, bespieden, telefonisch op de meest onmogelijke ogenblikken veelvuldig opbellen, talloze berichtjes mailen …
Dit fenomeen is niet recent, maar nieuw is wel dat dit ongepast gedrag thans kan leiden tot strafvervolging wanneer er door het slachtoffer klacht ingediend wordt.
Talrijke recente strafrechtelijke uitspraken bevestigen de tendens tot effectieve tussenkomsten en bestraffing door het gerecht in omstandigheden die zulks vereisen.
II. Strafwetboek :
Het Strafwetboek omschrijft stalking als volgt : “ Hij die een persoon heeft belaagd terwijl hij wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van die bewuste persoon ernstig zou verstoren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en met een geldboete van 10.000 Bef tot 60.000 Bef of met één van die straffen alleen. Tegen het in dit artikel bedoelde misdrijf kan alleen vervolging worden ingesteld op klacht van de persoon die beweert te worden belaagd.”
III. Commentaar :
De Engelse term “stalking” komt oorspronkelijk uit de jacht en betekent dan het “besluipen” van een prooi. Thans wordt het begrip gebruikt om het gedrag te beschrijven van personen die iemand opjagen alsof die laatste een menselijke prooi is. De voorbeelden zijn legio : herhaaldelijk iemand opwachten na het werk of in de nabijheid van de woning, het voortdurend opbellen, het beschadigen van een auto, het vernielen van een voordeur, het binnendringen in een huis, het doorzoeken van vuilniszakken, het plaatsen van advertenties in de krant waarbij de identiteit, het adres en het telefoonnummer van het slachtoffer worden vermeld, het ongevraagd dagelijks bestellen van een taxi met als gevolg dat elke dag een taxichauffeur aanbelt, het dagelijks versturen van ongewenste liefdesbrieven, het telefonisch bestellen van pizza’s met als leveringsadres het adres van het slachtoffer …
Het gerecht grijpt slechts in wanneer er door het slachtoffer een strafklacht ingediend wordt. Zonder klacht geen vervolging. Het is aangewezen de klacht zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven, met exacte vermelding der feiten, plaatsen, data …
Het slachtoffer moet niet bevreesd zijn telkenmale opnieuw klacht in te dienen, vermits in de praktijk blijkt dat vaak slechts na het herhaaldelijk indienen van klachten effectief ingegrepen wordt.
Naast het strafrechtelijk indienen van een klacht kunnen er via de advocaat ook andere stappen ondernomen worden, zoals het opleggen van straat- of omgevingsverbod met hoge dwangsommen, hetgeen inhoudt dat de stalker een geldsom dient te betalen aan het slachtoffer voor iedere bewezen inbreuk op het opgelegde verbod.
Het effectief innen van een dergelijke dwangsom is doorgaans een efficiënte remedie.
IV. Conclusie :
Stalking is in feite een vorm van psychisch geweld. De dader creëert met zijn of haar handelingen een toestand die door het slachtoffer als vrijheidsbeperkend en/of als bedreigend wordt ervaren.
De advocaat kan zowel op strafrechtelijk als op burgerlijk vlak tussenkomen, teneinde de gepaste maatregelen te treffen.