Vergunningsplicht bij functiewijziging strenger

U hebt het ideale pand gevonden voor uw bedrijf. De ruimte is perfect geschikt. Buiten enkele opfrissingswerken hoeft u helemaal niets te verbouwen. Geen extra kosten, geen tijdverlies. U kan niet wachten om snel van start te gaan. Gelukkig is er ook geen extra werk voor het aanvragen van allerlei vergunningen, want dat betekent vaak veel vertraging, om nog niet te spreken van de kosten. Maar is dat laatste wel helemaal juist? We vragen het aan Kristof HERMANS, advocaat-partner bij Omnius Advocaten.

Algemene regel 

Vergis je niet, niet enkel voor bouwwerken heb je een ‘stedenbouwkundige vergunning’ nodig. Een vergunning is nodig voor alle werken die ingrijpen op de ruimtelijke ordening.  Hierop zijn er wel uitzonderingen. Soms is er sprake van een vrijstelling, soms volstaat het dat je laat weten aan de gemeente dat je bepaalde werken gaat uitvoeren (meldingsplicht).

Ook als je niets (ver)bouwt?

Inderdaad, ook het veranderen van de hoofdfunctie van een (gedeelte van een) gebouw grijpt in op de omgeving en is dus vergunningsplichtig, zelfs al worden er géén werken uitgevoerd. U wil bv. een woning gebruiken als winkel. Als daarvoor verbouwingen nodig zijn (bv. garagepoort vervangen door een etalage) dan lijkt het logisch dat je hiervoor een vergunning moet vragen. Maar zelfs als de winkel in de vroegere woning wordt ingericht, zonder verbouwing, dan ook heb je een vergunning nodig. Je verandert immers van hoofdfunctie: “wonen” wordt “handel”. Ook hierop zijn er vrijstellingen, zoals bv. bijkomstige functies uitoefenen in je woning waarbij je maar een beperkte oppervlakte gebruikt, of bij een tijdelijke wijziging van max. 90 dagen.

Strenger sedert 29 november 2015

Om te weten of je een vergunning nodig hebt, moet je weten welke de mogelijke hoofdfuncties zijn. Tot 29.11.15 waren er 6 hoofdfuncties. Een bedrijfsactiviteit viel ofwel onder de categorie ‘industrie en ambacht’, ofwel onder de categorie ‘handel, horeca, kantoorfunctie en diensten’. Of de functie van het gebouw wijzigt hangt dus af van de vroegere vergunde hoofdfunctie. Tot vorig jaar had je geen vergunning nodig als je je bestaande en vergunde winkel of kantoor wou omvormen tot een horecazaak. Hierbij was er immers geen wijziging van de hoofdfunctie. Dit is niet langer het geval. Er zijn nu 10 hoofdfuncties i.p.v. 6. Van belang voor ondernemers is dat de vroegere functie ‘handel, horeca, kantoorfunctie en diensten’ verdeeld is in 3 functies: “detailhandel”, “dancing, restaurant en café” en “kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen”. Hierdoor zijn meer functiewijzigingen vergunningsplichtig geworden. Om een bestaand kantoor in gebruik te nemen als winkel of café moet je nu dus wel eerst een vergunning aanvragen. Zonder vergunning bega je een overtreding, met alle gevolgen van dien.

Vraag vooraf informatie

Om een bouwovertreding te voorkomen is het van belang je goed te informeren. Bij Omnius legt Mr. Kristof Hermans zich hierop toe, hij staat u graag bij om u te hierin te adviseren.

Gerelateerde publicaties

Over problematische processierupsprocessen

Verkeersboete tijdens de werkuren: wie moet dat betalen?

Omnius steunt de Warmste Week