Publicaties

Over de jaren heen hebben onze advocaten korte informatieve artikels geschreven m.b.t. vaak voorkomende juridische kwesties. We bundelen hier deze artikels per rechtsmaterie en chronologisch, louter informatief.

De wetgeving verandert elke dag, het kan dus dat bepaalde artikels niet meer volledig up-to-date zijn en dat er intussen andere regelingen gelden. Deze pagina met vroegere publicaties kan u misschien al een beter inzicht geven in je eigen problematiek, maar elke situatie is natuurlijk anders en vereist een aangepaste aanpak.

Voor een correct en volledig up-to-date advies dat specifiek aangepast is aan uw concrete situatie, verwijzen we u graag naar onze pagina advies.

Inhouding op loon door werkgever, geen garantie op snelle terugbetaling van schade

Als werkgever heeft u het recht om de schade die u lijdt door een zware fout of bedrog van de werknemer te recupereren door het bedrag in te houden op het loon van uw werknemer. Wanneer andere schuldeisers echter ook aanspraak maken op dit loon via loonbeslag of loonoverdracht rijst de vraag of u nog wel kan inhouden op het loon. Wij vragen dit aan Mr. Thomas Lijnen.

Elk arbeidsongeval aangeven?

De arbeidsongevallenverzekering is wettelijk verplicht. Elke werkgever moet deze afsluiten voor zijn personeel.

Betaalt de werkgever steeds de verkeersboete van de werknemer?

Artikel 67 van de Wegverkeerswet bepaalt dat de werkgever burgerlijk aansprakelijk is voor de geldboetes en de gerechtskosten die de werknemer oploopt in het verkeer. Deze wetsbepaling heeft tot doel het innen van verkeersboetes door de Schatkist te vergemakkelijken. De wetsbepaling heeft enkel betrekking op overtredingen van de wegcode.

Ontslag

Ontslag is de eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever of door de werknemer, waaraan een aantal wettelijke vormvereisten en termijnen verbonden zijn. Werkgever en werknemer hebben een ontslagrecht, waarvan men echter geen misbruik mag maken. Een ontslag moet principieel niet worden gemotiveerd, behalve in geval van een ontslag om dringende reden.

Op staande voet ontslagen! Wat nu?

en arbeidsovereenkomst wordt regelmatig op een elegante manier beëindigd door onderlinge toestemming of door de betekening van een opzegging met de eerbiediging van een opzeggingstermijn en/of de uitbetaling van een opzegvergoeding.

Camerabewaking op de werkvloer : een inbreuk op de privacy?

Het recht op privacy van een werknemer is echter niet absoluut. Het moet worden afgewogen tegenover andere rechten en belangen in de arbeidsverhouding.